Om te overleven in Zweden moet je natuurlijk een financiële bron van inkomsten hebben. Er zijn natuurlijk vele manier om geld te verdienen maar de meest voor de hand liggende is natuurlijk gewoon te werken in loondienst. In deze blog reeks vertellen we je onze ervaringen met het werken in Zweden.
Werkcultuur bij het werken in Zweden
Laten we beginnen met de Zweedse werkcultuur. Wij werken zelf al geruime tijd in Zweden en kunnen wel wat vertellen over de werkcultuur. Ten eerste zijn de meeste organisaties absoluut niet hiërarchisch ingesteld. De ”baas” zal zijn deur altijd open hebben, voor alle lagen in de organisatie en ook luisteren naar alle medewerkers. Daarnaast zijn Zweden over het algemeen niet zo direct (zeker niet in vergelijking met Nederlanders). Het kan dus soms best lastig zijn om echt te snappen wat iemand nu bedoelt. Daarentegen is het wel zo indien een medewerker langs komt om bijvoorbeeld zijn beklag te doen, er ook wel echt iets aan de hand is.
Vergaderingen in Zweden lijken wel veel op de Nederlandse manier van vergaderen. Ze zijn alleen wat minder doortastend en veelal opzoek naar een compromis voor alle partijen. Denk dus goed na voordat je een presentatie geeft dat je alle aspecten aan bod laat komen. Anders zal je nieuwe idee al snel stranden en zal de acceptatiegraad onder de werknemers niet erg hoog zijn.
Vakbonden
De rol van vakbonden in Zweden is zeer groot. Ze zijn nauw betrokken bij organisaties en hebben daar ook grote invloed op. Een kleine organisatie heeft altijd een vakbond vertegenwoordiger onder het personeel. Deze vertegenwoordiger is ook direct lid van het managementteam van de organisatie. Dus ook de heftruckchauffeur kan onderdeel zijn van het managementteam en deelt dus ook mee in alle informatie omtrent het bedrijf. Loon onderhandelingen en overleggen gaan altijd via de vakbond. Ben je nieuw als leidinggevende binnen een Zweedse organisatie, leer dan zo snel mogelijk de regels te kennen en bouw aan een goede relatie met de vakbond vertegenwoordiger. Dit kan je later een hoop zorgen schelen!

Werk zoeken
Het zoeken van werk verschilt niet veel van de Nederlandse versie. Uitzendbureaus, job markten of gewoon vacatures op de website van bedrijven zelf. Schrijf een goede brief (in het Zweeds) en stuur je cv naar het desbetreffende bedrijf. Een sollicitatiegesprek ziet er hetzelfde uit als in Nederland.

Salaris
Het is natuurlijk lastig om iets te zeggen over de gemiddelde lonen in Zweden. Een operateur van een machine bijvoorbeeld begint vaak rond de 2200 euro bruto wat kan oplopen tot 3500-4000 euro bruto wanneer hij een leiding gevende rol binnen een fabriek gaat uitvoeren. Let wel dat de zweden over het algemeen een hogere belasting te betalen dan in Nederland. Daar staan dan tegenover dat vele faciliteiten ”gratis” zijn (kinderopvang, zorg, en bijvoorbeeld de muziekschool)
Bereken hier je netto loon: https://statsskuld.se/jobb/berakna-nettolon
We kunnen natuurlijk nog veel meer vertellen over het werken in Zweden, en zullen dat in volgende blogs ook zeker doen. Maar heb je nu al een vraag voor ons, neem contact met ons op!