Friluftsliv voor een gezonder en gelukkiger leven
Een voor Nederlandse begrippen nieuw fenomeen, maar in Zweden heel normaal. Net zoals lagom is ook dit een levensstijl waar wij als Nederlanders veel van kunnen leren. Het is eenvoudig en kost niks. Iedereen kan het, dus jij ook!
Wat betekent friluftsliv?
Friluftsliv (frie-loefts-lief) betekent buitenluchtleven. Het is een begrip van de Noorse schrijver Henrik Ibsen uit 1859. Iets waar wij voordat we in Zweden kwamen wonen nog nooit van hadden gehoord. Maar inmiddels zijn ook wij grote fans van deze Scandinavische lifestyle. Het eenvoudige leven in de natuur spreekt ons erg aan. Buiten eten, buiten slapen, buiten leren, zoveel mogelijk buiten voor jong en oud. Samenzijn in de natuur staat centraal.
‘Wat binnen kan, kan ook buiten!’
In Zweden zijn veel studies gedaan naar friluftsliv. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je door deze manier van leven in de buitenlucht meer energie krijgt en minder snel ziek wordt. Hierdoor stimuleren veel Zweedse werkgevers hun werknemers om zoveel mogelijk naar buiten te gaan. Op scholen brengen de kinderen ook een groot gedeelte van de dag buiten door. Een motto van een school hier in de buurt is zelfs, ‘alles wat binnen kan, kan ook buiten!’.
Waarom is friluftsliv zo belangrijk voor een gezonder en gelukkiger leven?
Tegenwoordig hebben steeds meer mensen een zittend beroep en brengen we steeds meer tijd binnen door. Het is daarom extra belangrijk om meer aandacht te geven aan het buitenleven. Het is zelfs zo dat 90% van de Zweedse bevolking het leven waardevoller vindt door meer tijd in de buitenlucht door te brengen. Mensen die vaker naar buiten gaan ervaren minder stress. Andere voordelen van meer tijd door brengen in de buitenlucht zijn, beter slapen, betere concentratie, verhoogde weerstand, verbeterde motoriek en een minder eenzaam gevoel. Door jezelf een moment te gunnen in de natuur, neem je even afstand van de dagelijkse drukte, hierdoor kun je weer beter omgaan met stressvolle situaties.
Wat maakt een Zweed gelukkig?
Zweden hebben niet veel nodig om gelukkig te zijn. Ze worden vooral blij van het samenzijn in de natuur. De natuur is gratis en voor iedereen. Zweden groeien op met de natuur. In de herfst plukken ze paddenstoelen en in de zomer bessen. Ze zwemmen in de zee of in een meer. Ze zijn veel buiten, in zomer en winter, in weer en wind. Goede outdoor kleding is volgens de Zweden wel belangrijk voor een leven in de buitenlucht. De zweden zijn ook dol op vissen, barbecueën, wandelen, zwemmen en sporten in de natuur.
Friluftsliv voor een gezonder en gelukkiger leven in Nederland
Voor minder stresshormonen en een betere gezondheid is het belangrijk om minimaal 30 minuten per dag buiten te leven. Bij deze een aantal leuke tips afgekeken van de Zweden voor meer friluftsliv in Nederland.
Picknicken
In het weekend samen met je familie picknicken in het bos. Neem een mand vol lekkernijen en een kleed mee. Zoek een leuk plekje uit en geniet van de natuur om je heen. Een zweed doet dit niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Dan nemen ze alleen wat meer dekens en paar schapenvachten mee om onder te zitten.
Fika buiten in plaats van binnen
Komt er een vriend of vriendin op bezoek ga dan in plaats van aan de keukentafel kletsen eens samen een wandeling in het bos maken. Neem een rugtas mee met een thermosfles met heet water en iets lekkers voor bij de koffie. En geniet samen van deze heerlijke fika in de buitenlucht!
Barbecueën in de winter
Organiseer ook eens een winterbarbecue. Iets wat sommige Zweden wekelijks doen. Het hoeft geen ingewikkelde barbecue te zijn, broodje hamburger of broodje worst is in Zweden favoriet. Probeer eens lokale producten uit. Een Zweed probeert zoveel mogelijk producten van eigen bodem te kopen en is bereid hier vaak iets meer voor te betalen.
Friluftsliv op het werk
Loop tijdens de pauze niet alleen een rondje met je collega’s buiten maar lunch ook eens buiten. Ook al is het wat kouder. Trek een dikke jas aan en ontspan je buiten. De Zweed neemt meestal een warme maaltijd van huis mee. Vaak zijn dit de leftovers van de vorige dag. De telefoon blijft tijdens de lunch in de broekzak. En er wordt niet over werk gepraat.